2015 was een mooi jaar voor uitgeverij Phronese met de succesvolle uitgave van Het Prachtige Risico van Onderwijs en Het Alternatief II.

Ook voor 2016 staan er uitgaves gepland die zeer de moeite waard zijn. In dit overzicht ziet u wat we van plan zijn, en waar en hoe u boeken kunt reserveren of bestellen.


 

‘Ik ben ook een mens.’ Opvoeding en onderwijs aan de hand van Korczak, Dewey en Arendt.

Joop Berding

front_hardbackOver opvoeding en onderwijs is al heel wat gedacht en geschreven. In dit boek zet pedagoog Joop Berding de gedachten en praktijken van drie grote pedagogen naast elkaar: De Pool Janusz Korczak, de Amerikaan John Dewey en de Amerikaans-Duitse Hannah Arendt. Hij laat niet alleen zien waar ze hetzelfde over dachten, maar juist ook waarin ze van opvattingen verschilden. Dit is een toegankelijk geschreven boek dat een historisch perspectief biedt en een overzicht biedt aan een schat van ideeën van drie verschillende denkers. De moeite waard voor iedere leraar, opvoeder en pedagoog. Ook zeer geschikt voor de lerarenopleiding.

‘Een must read!’ – Tijdschrift Didactief

Bestel het boek hier.


Pedagogiek: De plicht om weerstand te bieden

Philippe Meirieu

De Franse pedagoog Philippe Meirieu is in eigen land een fenomeen. Iedere leraar kent hem, hij schreef een veelvoud aan boeken en was betrokken bij beleidsontwikkeling en curriculumherontwerp. In dit boek laat hij zien dat leraren leerlingen moeten leren om weerstand te bieden aan verleidingen en verlangens, maar dat leraren zelf ook weerstand moeten bieden aan hun eigen verlangen om onderwijs risicovrij te maken. Meirieu is een grote inspiratiebron voor ‘onze’ Gert Biesta. In 2016 krijgt u de kans om te lezen waarom.

Verschijnt 4 april.

Hier te bestellen.


De geschiedenis herhaalt zich niet: kanttekeningen bij het onderwijsdebat

Alderik Visser

cover_front_kleinDe afgelopen jaren schreef docent Alderik Visser een aantal spraakmakende artikelen en blogs waarin hij ontwikkelingen in het onderwijs van een historische en pedagogische kritiek voorziet. Deze verschillende blogs en artikelen worden gebundeld en verschijnen vergezeld van twee nieuwe artikelen. Prima leesvoer voor de zomervakantie.

Hier te bestellen.


Het leren voorbij: democratisch onderwijs voor een menselijke toekomst

Gert Biesta

Het Prachtige Risico van Onderwijs was een van de meest spraakmakende boeken van 2015. flap_concept_RKHPRVO was het derde deel in een serie, waarvan tot nu toe alleen het tweede deel is vertaald. Om de serie compleet te maken vertaalde Gert Biesta zelf dit eerste deel ‘Beyond Learning’ en het biedt een belangrijke inkijk in de gedachten van Biesta over onderwijs en leren. Een must voor de Biesta-liefhebber.

Verschijnt 7 september 2016.

Hier te bestellen.


De toetsrevolutie

Dominique Sluijsmans & René Kneyber (red.)

Al jaren is er kritiek op het gebruik van toetsen en cijfers in het onderwijs. Naar aanleiding van het invloedrijke boek Cijfers geven werkt niet van Dylan Wiliam zijn diverse leraren aan de slag gegaan om cijferloos, dan wel formatief, te werken met hun klassen. Daarnaast zijn er verschillende groepen onderzoekers bezig met onderzoek te doen naar de succesfactoren en resultaten van formatief toetsen in de les. Ook de overheid is druk bezig met een formatief instrument: de diagnostische tussentijdse toetsen. Deze bundel van Dominique Sluijsmans en René Kneyber belooft een mix van praktijk en wetenschap te worden die scholen zal inspireren om hun toetsbeleid zorgvuldig onder de loep te nemen.

Verschijnt 1 december 2016.

Hier te bestellen. 

Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend.

Genoemde titels zijn werktitels.

Laatst bijgewerkt op 21 november 2016